Verschil in besmettingen in leeftijdsgroepen, verticaal versus horizontaal.

 Er zit een verschil qua besmettingen tussen de eerste en de tweede golf tot nu toe.

De eerste golf ontstond vooral door import van het virus vanuit de ski-gebieden, gevolgd door een duidelijke regionale verspreiding tijdens het carnaval. Het zwaartepunt lag toen vooral in het Zuiden van Nederland. In een paar weken ontstond er een snelle groei van het aantal besmettingen die door een combinatie van het seizoen en de zachte lock-down adviezen maar nipt onder controle is gebleven. 

De besmettingen werden tijdens de eerst golf door alle leeftijdsgroepen gevonden, er was toen sprake van een duidelijke verticale verdeling van de besmettingen. 

Hoe anders is het nu. De besmettingen verspreiden zich nu landelijk horizontaal in de jongere leeftijdsgroepen (waaronder veel scholieren en studenten). Omdat ze over het algemeen weinig klachten hebben is de kans groot dat de huidige bekende besmettingen een onderschatting zijn van het werkelijke aantal besmettingen. De komende weken zal het virus zich verder verspreiden onder deze leeftijdsgroep. En landelijk zullen op veel plaatsen door deze jonge leeftijdsgroep de oudere leeftijdsgroepen aangestoken worden. Een proces wat zich versterkt door de volgende factoren:

1. Jongeren en dan met name studenten wonen dicht op elkaar in studentenhuizen. De ventilatie van deze huizen is veelal niet in balans met het aantal bewoners. Zeker niet waar het de gezamenlijke sociale ruimtes zoals woonkamer en keuken betreft.

2. Jongeren hebben regelmatig feestjes in woonhuizen waar de ventilatie niet berekend is op groepen mensen groter dan 4 tot 6. Jongeren gaan veel naar kroegen, sport en andere uitgaansgelegenheden.

3. Scholieren krijgen les in lokalen waarvan al jaren bekend is dat de ventilatie marginaal is en niet in balans met groepen van 20 tot 30 leerlingen, zelfs niet als voldaan wordt aan het nieuwst bouwbesluit. Het is uit veel onderzoeken bekend dat het CO2 gehalte in klaslokalen regelmatig te hoog is en ook dat virusziekten zich sneller verspreiden ben een hoger CO2 (hoger CO2 wil zeggen slechtere ventilatie).

4. De overheid en het RIVM onderschatten nog steeds de rol van verspreiding door de lucht, dus ook komende maanden zullen de verpleeghuizen en verzorgingshuizen weer hard getroffen gaan worden. Zelfs als het personeel meer mondkapjes gaat dragen. 

5. Jongeren hebben contact met ouderen, vooral in de weekenden, vakanties en tijdens de feestdagen in December. 

Alles bij elkaar denk ik dat de kans aanwezig is dat het virus zich door het hele land gaat verspreiden, de komende weken een beetje onder de radar bij de jongere mensen en het dan plotseling in eens overal de kop op kan steken binnen de oudere leeftijdsgroepen en de echte ouderen onder ons weer net zo hard getroffen gaan worden als tijdens de eerste golf, met dit verschil dat de tweede golf tot wel twee keer zo lang kan gaan duren als de eerste golf. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Afstand houden, maar hoeveel?

Mondmaskers 1

Was het veilig op De Dam?