Was het veilig op De Dam?

Eerder deze week was er een demonstratie van 5000 mensen op de Dam in Amsterdam. Verschillende experts en anderen hebben tegengestelde meningen of deze demonstratie nu wel of niet een mogelijke superspreading event was.

De mensen die denken dat het mee valt wijzen op het gebruik van mondmaskers en het feit dat de demonstratie in de open lucht plaats vond. Bovendien zijn er in deze periode maar weinig mensen besmet met Corona.

Maar er valt wel wat af te dingen aan deze opinie. Er werden inderdaad mondmaskers gebruikt. Maar lang niet iedereen had een mondmasker op. En van de mensen die wel een mondmasker hadden droegen velen hem niet continue of niet goed. Bij diverse mensen was te zien dat het masker onder de neus hing. En bovendien waren het veelal 'niet-medische' maskers, waarvan bekend is dat ze niet of nauwelijks bescherming bieden.
Verder stonden veel mensen binnen een afstand van 1,5 meter van elkaar en werd er vaak hard geschreeuwd en geroepen. De meeste demonstranten bevonden zich daarmee in het gebied waar ze geraakt konden worden door grotere druppeltjes van een andere demonstrant.
Het risico op blootstelling aan hele kleine druppeltjes (aerosolen) is moeilijker iets over te zeggen omdat er een briesje stond. Maar van demonstraties waarbij door traangas of vuur tussen de demonstranten hangt weten we ook dat rook (en dus aerosolen) zich grillig tussen de menigte duur kunnen bewegen en zeker niet direct verwaaid is.
Het laatste punt wat dan overblijft is het aantal zieken mensen die aanwezig was. En daarover valt niet zoveel te zeggen. Het aantal besmettingen op dit moment is laag in Nederland, maar we weten ook dat er veel asymptomatische besmettingen zijn en dat je al besmettelijk kunt zijn voordat jezelf ziekteverschijnselen hebt.

Al met al was het wellicht toch niet zo veilig en kan een demonstratie, als meerdere demonstranten Corona hebben, toch wel uitmonden in een superspreading event.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Afstand houden, maar hoeveel?

Mondmaskers 1