Glibberige bestuurders en het RIVM.

Een korte situatieschets van hoe doortrapt en glibberig de overheid is.

Achtergrond, protocol " influenza in verpleeg- en verzorgingshuizen " van het RIVM. Waarin staat:

Medewerkers die een patiĆ«nt met een influenza-achtig ziektebeeld verzorgen dragen daarbij een mondneusmasker.• Medewerkers met een influenza-achtig ziektebeeld dienen thuis te blijven, zij mogen geen contact hebben met bewoners of niet-zieke personeelsleden.

En toen kwam de Corona. En was er een tekort aan masker en hadden we, erger nog, kort daarvoor een vliegtuig vol met beschermingsmiddelen naar China gestuurd.

1. De overheid wil natuurlijk niet zeggen dat ze geen regie hebben en geblunderd hebben. De overheid wil/kan niet toegeven dat er bijvoorbeeld specifiek een tekort aan mondneusmaskers is.

2. Ik ben er van overtuigd dat het RIMV advies over (geen) gebruik van mondneusmaskers is gedicteerd door de overheid. Immers dit RIVM advies staat zo haaks op hun influenza protocol dat je niet kunt geloven dat ze serieus achter hun advies staan dat mondneusmaskers nu niet nodig waren.

3. Om onder hun aansprakelijkheid uit te komen gaf het RIVM vervolgens aan dat de zorgmedewerker in specifieke situaties van het protocol kon afwijken. Concreet legt het RIVM dus de verantwoordelijkheid neer bij de individuele zorgmedewerker en de organisatie waar ze voor werken. 

4. Echter kon de individuele zorgmedewerker niet aan beschermende middelen komen, tenzij ze zelf deze middelen gingen kopen. 

5. Want er was schaarste aan beschermingsmiddelen, de overheid ging ze centraal verdelen. Voor de verdeling van de goederen maakte de overheid juist weer gebruikt van adviezen van de " professionals " van het RIVM. 

6. Een enkele manager nam wel de eigen verantwoordelijkheid en ging zelf voldoende beschermingsmiddelen inkopen. Maar deze managers werden dan door hun branche organisatie aangesproken dat dit toch echt niet de bedoeling was.

Het eindresultaat is dat de overheid en het RIVM een spel hebben gespeeld waarbij de individuele zorgmedewerker de dupe werd en als trap na nog te horen krijgt: " maar ik specifieke situaties had je af moeten wijken van het protocol "




Reacties

Populaire posts van deze blog

Afstand houden, maar hoeveel?

Mondmaskers 1

Was het veilig op De Dam?