De verloren zomer

 De overheid en het RIVM hebben helaas de zomer niet benut om zich beter of goed voor te bereiden op de tweede golf. De kansen en items die ze hebben laten liggen zijn op zijn minst de volgende:

1. Onvoldoende publieksvoorlichting, bijvoorbeeld over waar je meer risico loopt, hoe je je beter kunt beschermen tegen deze risico's, hoe je goed een neusmondmasker draagt en gericht op specifieke doelgroepen. 

2. Er is geen/onvolledig onderzoek gedaan naar de manieren van verspreiding ondanks aanhoudende aanwijzingen dat besmettingen door de lucht plaats vinden.

3. De aanpak van het BCO (bron en contact onderzoek) is te veel in handen van de regionale GGD's die in de afgelopen decennia veel hebben moeten bezuinigen, de urgentie misschien niet zien en vooral ook heel erg autonoom zijn. Er wordt veel te weinig samengewerkt. En er is gewoon een groot tekort aan medewerkers voor het BCO en een tekort aan medici om deze medewerkers te superviseren. Het BCO wordt nu al afgeschaald terwijl de tweede golf nog maar net is begonnen.

4. De beschikbare testen zijn veel te weinig, er is niet goed opgeschaald omdat 50 kleine laboratoria hun omzet niet uit handen willen geven. 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Afstand houden, maar hoeveel?

Mondmaskers 1

Was het veilig op De Dam?