Zijn kinderen besmettelijk?

Ja, kinderen kunnen besmettelijk zijn, alleen lopen de meningen uiteen in hoeverre kinderen besmettelijk kunnen zijn.

Het RIVM denkt dat het allemaal wel meevalt. Daar lijkt het nu ook op, maar er moet wel een kanttekening geplaatst worden. Tijdens de piek van de Corona waren de scholen dicht en aan het onderzoek deden maar een klein aantal kinderen mee.

Wat voor nu ook van belang is: de scholen zijn weer open, maar het is nog zomer en de ramen kunnen open en de scholen ventileren goed.

Onze kennis van overdracht van Covid-19 is nog beperkt, we hebben het nog maar 1 seizoen meegemaakt en weten niet hoe het zich gaag gedragen tijdens de herfst en winter.

Uit onderzoek uit Berlijn en Bonn komt aanvullende informatie:
1. Kinderen kunnen net zoveel virusdeeltjes in hun keel hebben als volwassenen.
2. In 3 of 4 persoons huishoudens waar een besmet iemand is, is de kans voor de andere bewoners om besmet te raken groter in gezinnen met een besmet persoon jonger dan 18 jaar dan in geval waar er geen besmette kind(eren) zijn.

Waarom zijn kinderen (nu) misschien minder besmettelijk?
1. Kinderen lijken minder ziek te worden van Covid-19. Als ze minder ziek worden zullen ze minder hoesten en minder virus verspreiden.
2. In de meeste gevallen is het hoofd van het kind lager dan dat van een volwassene. Druppels die het kind uithoest vallen naar de grond en zullen niet in de buurt van de volwassene komen.
3. Een kind heeft minder longvolume dan een volwassene, dus een hoestend of niezend kind zal de druppels minder ver de ruimte in kunnen sproeien.

Wat kan kinderen misschien toch besmettelijker maken?
1. In een gezinssituatie zijn kinderen en ouders vaker met het hoofd dicht bij elkaar, of zit je op meer gelijke hoogte met elkaar aan tafel.
2. De situatie rond besmettelijkheid van kinderen kan wellicht drastisch veranderen op het moment dat ze dit najaar weer verkouden worden of griep krijgen. Kinderen met griep zijn langer en ernstiger ziek dan volwassenen. Het het kind dan gaat hoesten en proesten en naast de griep of verkoudheid ook nog besmet is met Covid-19 dan kan het best eens zo zijn dat de kinderen een veel belangrijker rol gaan spelen bij de overdracht van Corona.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Afstand houden, maar hoeveel?

Mondmaskers 1

Was het veilig op De Dam?