Mondmaskers 2

Over het nuttig gebruik van mondmaskers is veel onduidelijk. En de overheid ontmoedigd het gebruik van medische masker door particulieren. Toch is er de afgelopen jaren wel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van mondmaskers.

Uit dat onderzoek blijk ook dat je jezelf het beste kunt beschermen door gebruik van medische FFP2/N95 maskers (link). De conclusie in dit onderzoek is:

The protective efficiencies were 33.3%, 11.3%, and 6.1% for the surgical, bandana, and dust masks, respectively. The N95 mask protective efficiency was 89.6%. In conclusion, the surgical mask protected the best of the three face masks tested. However, it is important to note that all three masks offer very little protection when compared to the N95, and wearing these face masks may produce a false sense of protection.

Op volgorde: een stofmasker filtert 6 % van de aerosolen, een bandana 11 %, een chirurgisch masker 33 % en een N95/FFP2 masker 90 %. Dit betreft filtering van de ingeademde lucht.

Voor uitgeademde lucht is de filterende werking een stuk beter blijkt uit andere onderzoek (link). Hierover wordt geschreven:

We demonstrated the efficacy of surgical masks to reduce coronavirus detection and viral copies in large respiratory droplets and in aerosols. This has important implications for control of COVID-19, suggesting that surgical face masks could be used by ill people to reduce onward transmission.

De conclusie is dan als volgt: Op de plekken waar je onvoldoende afstand kunt bewaren en iedereen een mondmasker moet dragen (bijvoorbeeld OV en vliegtuig) zou het ideaal zijn als iedereen een chirurgisch masker draagt. Op die manier bescherm je vooral de ander tegen jezelf en aangezien iedereen dat doet is iedereen voldoende beschermd. Echter leert de ervaring dat niet iedereen dat doen en het is zelfs zo dat de overheid in het OV het dragen van chirurgische maskers ontmoedigd. Daarom is er een verscheidenheid aan zelf gemaakte maskers waarvan de werking onbekend is. De enige voldoende manier van zelfbescherming is dan het dragen van een medisch N95/FFP2 masker.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Afstand houden, maar hoeveel?

Mondmaskers 1

Was het veilig op De Dam?