De kapper

De kapper heeft een contactberoep. De kapper heeft direct contact met de klant binnen de afstand van 1,5 meter. De kapper komt dus duidelijk binnen het gebied van social distancing en moet daarom gezien worden als een risico voor overdracht van Corona. Opmerkelijk genoeg is het advies dat de kapper en de klant geen mondkapje hoeven te dragen (link).  De kapper wordt wel geacht vooraf aan de klant 5 vragen te stellen, de zogenaamde gezondheidscheck.

Mijn eigen ervaring is als volgt:
Bij het maken van de afspraak werden niet de vragen van de gezondheidscheck gesteld.
Bij het bezoek aan de kapper werd ik verzocht mijn handen te desinfecteren maar werden niet de vragen van de gezondheidscheck gesteld.
Voor het knippen heb ik de kapper niet zijn handen zien wassen en/of desinfecteren.
De kapper droeg geen masker en was bijna continue gezellig aan het praten. Hij zag geen risico's met betrekking tot Corona omdat er in onze gemeente maar slechts enkele tientallen Corona gevallen waren geweest...

Even een klein rekensommetje:
In 2018 waren er 17.000 kapperszaken en 45.000 kappers.
Stel dat de helft van de kappers dagelijks 5 klanten knipt.
Dan worden er dagelijks 112.500 mensen geknipt.
Deze mensen zitten met hun hoofd lager dan het hoofd van de kapper. Terwijl de kapper ademt en spreekt dwarrelen de druppeltjes van de kapper dus om het hoofd van de klant naar beneden.

De conclusie kan dan zijn dat de gezamenlijke dagelijkse knipbeurten van de kappers wellicht meer risico met zich meebrengen dan de Damdemonstratie. Ondanks dat er ook kappers zijn die wel de gezondheidscheck uitvoeren en op eigen intitiatief wel een mondmasker dragen. Want immers ook kappers kunnen asymptomatisch zijn en zo toch iemand anders besmetten.  Bovendien een kapper staat per definitie vlak bij je, dichter dan de meeste mensen op De Dam bij elkaar stonden.

Moet het bezoek aan de kapper dan niet als een verhoogd risico worden gezien? En zouden in ieder geval de oudere een kwetsbare mensen aangeraden moeten worden om bij een bezoek aan de kapper een (medisch) mondmaster te gaan dragen?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Afstand houden, maar hoeveel?

Mondmaskers 1

Was het veilig op De Dam?