Komt er een tweede golf?

Het lijkt met ingang van vandaag onvermijdelijk dat er een tweede golf besmettingen komt.
In Denemarken ging het R0 getal (bestemmingsgetal) van 0,6 naar 0,9 toen de richtlijnen soepeler werden. In Duitsland ging het R0 getal naar 1,1
In Nederland is het R0 getal volgens de berekeningen steeds een beetje onder de 1 gebleven.
Maar omdat we (te) weinig testen in Nederland heeft het RIVM geen goed beeld van hoe hoog het R0 getal nu echt is op dit moment.

Vandaag 11 Mei is het uitoefenen van de meeste contact beroepen weer mogelijk. Contactberoep wil zeggen dat er contact is binnen de 1,5 meter afstand en vaak ook direct contact. Binnen de 1,5 meter kan de ene persoon de andere gemakkelijk bereiken met druppeltjes tijdens hoesten en niezen. Maar ook tijdens praten. Opmerkelijk genoeg wordt gezegd dat mondneusmaskers niet nodig zijn.
De dienstverlener moet met de klant een lijstje met 5 vragen doornemen en aan de hand van de gegeven antwoorden besluiten of de klant geholpen kan worden of niet.

Deze werkwijze kan op 4 manieren spaak lopen:
1. De klant geeft (onbedoeld) onjuiste antwoorden, bijvoorbeeld omdat een kuchje niet opgemerkt wordt of omdat iemand zich niet benauwd voelt. Hetzelfde kan overigens gelden voor de kapper, dat die doorwerkt terwijl er lichte symptomen zijn.
2. De klant of dienstverlener is al besmet, maar weet dat nog niet omdat er nog geen ziekteverschijnselen zijn. Het is bekend dat mensen juist al wel besmettelijk kunnen zijn in de laatste dagen voordat ze ziek worden (pre-symptomatische besmetting).
3.  De klant of dienstverlener is wel besmet, maar heeft geen ziekteverschijnselen. Naar schatting heeft 25 % van de met Corona besmette mensen helemaal geen klachten, maar zouden ze mogelijk wel anderen kunnen besmetten (asymptomatische besmetting).
4. Overbrengen van besmettelijkheid binnen 1,5 meter is heel goed mogelijk, zeker zonder persoonlijke beschermingsmiddelen.

Neem als voorbeeld de kapper: al pratend word je geknipt. De kapper staat continue dichtbij en boven je. Al pratend vallen de druppeltjes speeksel van je kapper dwarrelende om je heen naar beneden. Wellicht toch zelf maar een tondeuse aanschaffen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Afstand houden, maar hoeveel?

Mondmaskers 1

Was het veilig op De Dam?