Komt de tweede golf in de herfst?

De kans op een tweede golf in de herfst lijkt aannemelijk. Namelijk om de volgende redenen:

1. Er zijn a-symptomatische besmettingen. Mensen die ziek zijn, maar dit zelf niet weten. Deze mensen kunnen echter wel het virus verspreiden en andere mensen besmetten.
2. Uit onderzoek van Cristian Drosten, Charité Ziekenhuis Berlijn, blijkt dat kinderen even veel virus in de keel kunnen hebben als volwassenen.
3. In het najaar gaan de normale verkoudheden weer opspelen, mensen die dus besmet zijn met Corona en verkouden zijn gaan meer virusdeeltjes verspreiden.
4. Door versoepeling van de lockdown zullen de besmettingen gedurende de zomermaanden wellicht toenemen.
5. Mensen worden in deze periode mogelijk ook nonchalanter omdat ze het gevoel hebben dat het wel meevalt met Corona.
6. Als het weer kouder wordt (najaar) komen we weer meer binnen bij elkaar en blijven de ramen en duren dicht.
7. Bovenstaande dingen samen kunnen er voor zorgen dat het aantal virusdeeltjes in de lucht binnen toeneemt waardoor een drempelwaarde overschreden wordt en meer mensen in dezelfde ruimte besmet zullen raken. Simpel uitgelegd: 1 persoon in een ruimte die ziek is en niet hoest zal niet zo snel anderen besmetten als er genoeg ventilatie en afstand is. Maar als je meerdere besmette mensen in dezelfde ruimte hebt dan is het aannemelijk dat deze zieke mensen samen zoveel virusdeeltjes in de lucht brengen dat meerdere andere mensen in dezelfde ruimte ook ziek worden.


De conclusie is dan ook dat de kans op een exponentiële toename van de besmettingen (de tweede golf) in het najaar tot de reële mogelijkheden behoort.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Afstand houden, maar hoeveel?

Mondmaskers 1

Was het veilig op De Dam?