5 zwakke punten in de aanpak van de Corona crisis

De aanpak van het RIMV en de overheid heeft ons helaas op een aantal momenten stevig op achterstand gezet:

1. De gedachte was dat het virus hier niet zo snel naar toe zou komen. Er waren geen directe vluchten met China en een noodtoestand zoals in Italiƫ werd overdreven gevonden (link)
Terwijl er geen enkele reden was om aan te nemen dat het virus zich hier minder zou gaan verspreiden dan in China.
2. Doordat we dachten dat het wel meeviel hebben we deze periode niet gebruikt om een voorraad medische goederen en beschermmiddelen aan te leggen. Sterker nog, begin februari vlogen we een hele grote voorraad terug naar China (link).
3. Door het tekort aan mondkapjes wat vervolgens ontstond ging men wellicht zeggen dat mondkapjes niet helpen? In verpleeghuizen werden geen mondkapjes gedragen terwijl het RIVM protocol voor influenza mondkapjes voorschrijft (link) stelden ze dat bij het veel ernstiger Coronavirus dat deze mondkapjes niet nodig waren.
4. Het testen kwam niet tijdig en niet goed van de grond. Daardoor blijven we tot de dag van vandaag in het duister tasten waar en hoe mensen nu precies besmet raken. We laten al maanden de kans liggen om beter te weten te komen waar we risico op besmetting lopen en we hebben maar zeer beperkt zicht op welke en hoeveel mensen nu daadwerkelijk besmet zijn.
5. Bron- en contactonderzoek is nauwelijks uitgevoerd, ook hierdoor heeft men een goede kans laten liggen om meer over de verspreiding en de besmettelijkheid van het virus te weten te komen.

Het is oprecht een gemiste kans dat de overheid niet vanaf het begin ingezet heeft op het lokaal gaan produceren van kwalitatief goede mondmaskers voor iedereen met daarbij ruime voorlichting over het juiste gebruik van deze mondmaskers. Hierdoor zitten we nu met halfbakken oplossingen zoals zelf gemaakte katoenen maskers gaan gebruiken in het OV terwijl je met chirurgische maskers veel betere bescherming kunt bereiken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Afstand houden, maar hoeveel?

Mondmaskers 1

Was het veilig op De Dam?